Metafox
produceert al meer dan 40 jaar

Over ons

1971
Oprichting van de éénmanszaak "Metaalbedrijf Frans Devos" door Frans Devos, waar naast een algemene toelevering ook artikelen voor kinderen op de fiets gefabriceerd worden.

1972
Aankoop van 4 elektro-pneumatische plooimachines die Odiel Devos (vader van Frans Devos) in de jaren 60' voor een kinderwagenfabrikant uit Deinze had ontworpen. De machines zijn uniek in hun technologie om buizen te plooien en leveren zelfs tot op vandaag het bewijs van hun uitmuntendheid.

1974
Marianne Delécluse, echtgenote van Frans Devos, versterkt het team en neemt de verkoop voor haar rekening.

1976
Eerste werknemer komt in dienst.

1979
De combinatie van de unieke kennis in het verwerken van buizen en de vraag van brouwerijen naar degelijk terrasmeubilair geven geboorte aan de uitbouw van een volledig gamma van meubilair voor tuin en terras, voor zowel de professionele als de particuliere markt.

1983
Het "Metaalbedrijf Frans Devos" wordt omgedoopt tot NV Metafox SA. Meta staat voor Metaal en de letters FOX staan voor de eerste drie letters van de namen van hun zonen, alsook voor de Engelse vertaling van hun achternaam.

1985
Eerste deelname aan de beurs Spoga 1985 in Keulen: het begin van een lange interessante samenwerking met de firma Fuji uit Japan en het ontstaan van een nieuw product: een specifiek rekkensysteem uit buisproducten voor het stockeren van behangpapierrollen.

1987
Uitbreiding van het productengamma: Metafox beslist om zich te richten op het ontwerpen en fabriceren van tafels voor feestzalen, hotels en verhuurcentra.

1992
Om de productiecapaciteit te vergroten en de productiekwaliteit te optimaliseren, koopt Metafox haar eerste automatische lasrobot. Ook de toeleveringsactiviteit van Metafox kan haar toepassingen verruimen met deze investeringen.

1993
Metafox neemt de afdeling computermeubilair over van Bosal ter aanvulling van het assortiment tafels voor binnengebruik.

1994
Uitgaande van de filosofie om continu de kwaliteit en de efficiëntie van haar productie te optimaliseren, investeert Metafox in haar eerste volledig automatische CNC gestuurde buizenplooimachine.

1995
Metafox concentreert zich voornamelijk op twee business units: Metafox Hospitality Contract Furniture en Metafox Subcontracting.

2002
Metafox breidt het bedrijfsterrein uit naar 65.000 m² om toekomstige uitbreidingen mogelijk te maken.

2003
De sterke groei van beide business units vraagt naar meer ruimte en een eerste uitbreiding van 2500 m² wordt gepland.

2006
Metafox wordt opgenomen in de groep Icarus Invest.

2007
In het kader van een diepgaande structurering en optimalisatie van de totale productieflow plant Metafox een tweede uitbreiding. Het bedrijf neemt nu 20.000 m² in gebruik en biedt werk aan een team van 73 gemotiveerde medewerkers.

2008
Na de voltooiing van het derde gebouw start Metafox met de uitvoering van de optimalisatie van de productieflows in de andere gebouwen. Tevenswordt gestart met een 5S programma die gespreid zal worden over een periode van 5 jaar. Voor het beheer van kleine onderdelen werd een automatisch kardex magazijn aangekocht om tijd en plaats uit te sparen.

2009
Er wordt verder gewerkt aan ons 5S programma en de verder optimalisatie van de productieflows van de perserij en de nabewerkingsafdeling. Tevens wordt geïnvesteerd in de vernieuwing van het verwarmingssysteem van het bedrijf teneinde kosten in de toekomst te reduceren.

2010
Teneinde de leverbetrouwbaarheid en de transparantie van het productieproces verder te verbeteren, start Metafox met de voorbereiding om een ERP-systeem in te voeren. Het project zal ongeveer 2 à 3 jaar in beslag nemen. Dit jaar wordt de vierde lasrobot om zowel staal als aluminium te lassen aangekocht.

2011
Om flexibeler te kunnen produceren en de instapkosten lager te houden, investeerde Metafox in een buizenlasermachine. Hiermee kunnen allerlei profielen in staal , aluminium en inox verwerkt worden. In combinatie met de lasrobots, opent deze machine nieuwe markten voor Metafox zodat er een ruimer pakket in de buis- en profielverwerking kunnen aanbieden. Naast de lasermachine wordt dit jaar ook een dubbelkops cnc-gestuurde machine in gebruik genomen die toelaat om complexe producten perfect symmetrisch te plooien.

2012
Metafox start met de constructie van een nieuwe ontvettingslijn die volledig in huis zal ontworpen en gebouwd worden. Tevens wordt gestart met de voorbereiding van het crm-systeem om onze “contact-relations” beter te kunnen beheren.

2013
Dit jaar werd gestart met een nieuwe website voor onze toeleveringsafdeling. Om het kwaliteitsmanagement beter te onderbouwen werd ook gestart met de voorbereiding van onze ISO-certificering. In de zaagafdeling wordt een nieuwe automatische verstekzaagmachine in gebruik genomen.